Tijd voor een anti-demonstratie

Tekst: Jos de Blank / foto’s Rikkert Harink

Sabine Uitslag wil één miljoen gelukkige medewerkers

Positivisme is niet zomaar een pose. Voor Sabine Uitslag is het de absolute basis, een levenskracht. Geen wonder dat ze het met heel haar wezen uitstraalt. Lichaamstaal en uitspraken zijn er werkelijk van doordrenkt. Voor haar is het dan ook het onmisbare ingrediënt bij het streven naar één miljoen gelukkige medewerkers.

Met handen en blik mimet ze het moment dat ze haar moeder en tante een krantenartikel liet zien. “De zoveelste negatieve tekst over het werk in de zorg. Ik vroeg of ze zich – als verzorgende-IG – daarin herkenden. Dat bleek dus absoluut niet zo te zijn. Voor mij was dat een keerpunt”, vertelt Sabine. Het was voor haar hoog tijd om hardop aandacht en ruimte te eisen voor al het positieve dat er ook is. “Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Er zijn echt zaken mis in de gezondheidszorg. Maar die zijn niet de hoofdzaak. Elke dag werken er ook mensen keihard en met plezier in de zorg. Dát geluid moet meer gehoord worden!”

Pessimisten schreeuwen harder

Jaren geleden besloot ze daarom om voor het positieve tegengeluid te gaan. “De pessimisten schreeuwen domweg harder én krijgen meer podium. Slecht nieuws verkoopt blijkbaar beter”, vervolgt ze. “We zijn er met elkaar wel een beetje klaar mee. Die bovenmatige aandacht voor het negatieve bepaalt mede het imago van het vak. Van een hele beroepsgroep. Dat nekt ons. Het wordt de hoogste tijd dat dat andere geluid ook wordt gehoord.” Het leidde onder andere tot een kamerlidmaatschap van zes jaar. “Om binnen politiek Den Haag de waarde en trots van de verpleegkunde te laten horen. Ging het weer om ‘verpleegstertjes’, dan sprong ik meteen in de bres om te laten weten dat het een echt vak is”, vertelt ze met een brede lach.

Revolutie op de vloer

Toch merkte ze dat de positieve revolutie niet in de Tweede Kamer zou beginnen. “Dat gebeurt toch echt in de dagelijks praktijk, op de werkvloer”, benadrukt ze. Het verklaart haar huidige rol van chief inspiration officer. “Leuke titel, toch? Beter dan ‘directeur werkplezier’. We moeten ons meer richten op het inzetten van talenten en niet alleen kijken naar titels. En ik vond het wel goed klinken”, lacht ze. “Het straalt in ieder geval uit wat ik wil. Mensen van de praktijk inspireren om tot maximaal werkplezier te komen. Dat we met elkaar de beweging kunnen inzetten om inderdaad te komen tot één miljoen gelukkige medewerkers in de zorg. En dat begint door een flink stuk trots en waardering terug te brengen bij al die mensen die dat eigenlijk altijd al sinds jaar en dag verdienen.”

Raad van inspiratie

“Maar daarnaast geloof ik er oprecht in dat juist ook de leidinggevenden, managers, bestuurders en raden van toezicht  – die eigenlijk raden van inspiratie moeten heten – deze beweging moeten omarmen. Daar ben ik ook druk mee bezig. En veel bestuurders voelen die druk. Dat er jaarlijks 80.000 mensen de zorg verlaten, moeten we ons toch allemaal aantrekken?”

Geluid slaat aan

Nu moeten verpleegkundigen en verzorgenden niet met de armen over elkaar achterover leunen, wachtend op Sabine Uitslag die alles beter maakt. “Het is iets dat elke medewerker zelf moet doen. Je kunt het niet van bovenaf opleggen. De protocollen en procedures van de opeenvolgende ministers tonen dat simpelweg aan. Kwaliteit van zorg ontstaat in het contact tussen mensen. In de relatie tussen mensen. Niet alleen in protocollen of manieren van werken. Die staan er nu te vaak tussenin. Het is dus iets van de mensen zelf. Niet alleen van medewerker naar patiënt of cliënt, maar ook tussen collega’s, artsen, leidinggevenden en directie. Samen een klimaat creëren waarin iedereen het vertrouwen, de verantwoordelijkheid en de ruimte krijgen en nemen om gelukkig te zijn. Daar wil ik samen met iedereen die hier op resoneert mee aan de slag! En ik zie dat het geluid aan slaat. Je merkt echt de omslag in met het denken. Het is tijd voor een anti-demonstratie.”

Sabine Uitslag (46) is oud-verpleegkundige en verplegingswetenschapper en op het moment onder andere Chief Inspiration Officer Werkplezier bij FWG, Progressional People advies- en onderzoeksbureau voor HR in de Zorg. Verder treedt ze op als dagvoorzitter, moderator, verbinder en procesbegeleider vanuit haar eigen bedrijf SALIJN.