LUMC en Marente zetten eerste stap richting oncologische zorg dichtbij huis

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft samen met Marente op 1 oktober een externe locatie voor oncologische dagbehandelingen in Katwijk geopend. Deze samenwerking met Marente Thuiszorg is de eerste stap in een breder streven om oncologische zorg dichtbij de patiënt in de wijk te brengen.

Dineke Grutter (Marente) en Wouter Dannenberg (LUMC) onthullen kunstwerk dat samenwerking symboliseert. (Foto: Marc de Haan)De nieuwe oncologische dagbehandeling vestigt zich in een locatie van Marente, De Wilbert. Patiënten die worden behandeld door de afdelingen Hematologie, Oncologie en Longziekten kunnen hier terecht voor hun dagbehandelingen. Het gaat om immuuntherapie, aderlatingen en toediening van bisfosfonaten. Zo wordt onnodig ziekenhuisbezoek tegengegaan.

“Met deze innovatieve regionale samenwerking in oncologische zorg tussen een academisch ziekenhuis en een thuiszorgorganisatie brengen we de zorg nog dichter bij de patiënt”, zegt Wouter Dannenberg, manager zorg in het LUMC. “Uit eerdere patiëntenevaluaties weten we dat patiënten dit erg waarderen. Het is kleinschaliger en het contact met de verpleegkundigen is laagdrempelig.” 

Zorg buiten ziekenhuis

De plannen in De Wilbert zijn onderdeel van een streven van het LUMC om op termijn in meerdere plaatsen rond Leiden topspecialistische zorg aan te bieden. Deze wordt geleverd door zorginstellingen zoals Marente en vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het LUMC. 

Deze nieuwe werkwijze wordt in de toekomst ondersteund met een ‘box’ met hulpmiddelen voor thuismonitoring die patiënten mee naar huis krijgen. Ze sturen dan zelf bijvoorbeeld bloedwaarden ter controle naar het LUMC. Ook is een app in de maak waarmee patiënten op afstand klachten en bijwerkingen kunnen doorgeven. Zo wordt e-health ingebouwd in de reguliere medische zorg.

Het LUMC subsidieert een evaluatie van deze vorm van externe zorg. Als deze net zo goed bevalt en veilig is als reguliere ziekenhuiszorg, kan Marente de zorg uitbreiden naar meer patiënten op andere locaties. Het LUMC onderzoekt of de externe werkwijze op termijn bij meer behandelingen en samen met andere zorgorganisaties kan worden toegepast.

Huiselijke sfeer

“We hebben er naar uitgekeken en zijn erg blij met deze nieuwe locatie in Katwijk”, vertelt Saskia Luelmo, werkzaam als internist-oncoloog en medisch manager bij het LUMC. “We merkten dat patiënten het soms confronterend vinden om elke keer naar het ziekenhuis te moeten gaan. Door de samenwerking met Marente breiden we niet alleen onze capaciteit uit, maar creëren we ook een huiselijke sfeer voor de patiënten.” 

Op de nieuwe locatie zullen 20 tot 25 patiënten per dag worden behandeld. Gemiddeld ondergaan zij een keer in de maand een behandeling. “We verwijzen patiënten alleen in overleg naar de externe locatie als zij een aantal geslaagde behandelingen in het ziekenhuis hebben ondergaan”, vertelt Saskia. 

Verpleegkundigen werken samen

In De Wilbert werken verpleegkundigen van het LUMC en Marente op een locatie samen. “Dat is redelijk uniek”, vertelt Wouter. “Verpleegkundigen vanuit Marente worden in de Wilbert ingewerkt in de oncologische zorg. Er is kennisoverdracht over-en-weer, zo zorgen we ervoor dat ze dezelfde werkwijze hanteren en expertise met elkaar delen.”

“Juist door deze samenwerking in de keten bundelen we kennis en ervaring vanuit deze twee werkgebieden” vertelt Dineke Grutter, regiomanager thuiszorg bij Marente. “ Daarnaast biedt het kansen om door te groeien en deze twee werelden in één baan te combineren”.