Nieuwe mammograaf maakt borstonderzoek minder belastend

Minder straling, minder noodzakelijke aanvullende onderzoeken en vooral: meer comfort voor de patiënt. Dat zijn een paar belangrijke voordelen van de gloednieuwe 3D-mammograaf die sinds gisteren in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in gebruik is.

Eén van de speerpunten van het WZA is het leveren van de meest optimale borstkankerzorg. Hiervoor is nodig dat het ziekenhuis beschikt over de modernste apparatuur. Met de aanschaf van het nieuwe toestel, een 3D mammograaf van de wereldwijde marktleider Hologic, heeft het WZA het beste in huis gehaald, laat Janet Owen, hoofd radiologie, weten.

Voordelen

Het nieuwe apparaat om röntgenfoto’s van de borst te maken, ofwel mammografieën, biedt zowel aan de patiënten als aan de radiologen veel voordelen. De mammograaf heeft bijvoorbeeld gebogen ‘paddles’, legt Owen uit. “Tot nu toe was er bij het maken van en borstfoto best veel kracht nodig om de borst samen te drukken, zodat op de mammogram het borstweefsel goed te zien was. Het nieuwe apparaat heeft ‘curved paddles’ in plaats van platte platen, wat voor de patiënt veel minder belastend is.”

Vernieuwing

Per patiënt bepaalt de laborant wat de optimale kracht is die nodig is om een goed mammogram te maken. Voor de patiënt betekent dat minder ongemak en meer comfort.

De nieuwe mammograaf is de eerste stap in de vernieuwing van borstonderzoekapparatuur in het WZA. Binnenkort volgt vervanging van de biopsietafel en een vacuüm biopsiesysteem voor het nemen van monsters borstweefsel.

Beste technieken

Jaarlijks komen circa 2000 patiënten (vrouwen en mannen) in aanmerking een mammografieonderzoek. Er staat een heel team achter het maken van een mammografie: medewerkers van de polikliniek, de afdeling radiologie, specialistisch verpleegkundigen en medisch specialisten. Owen: “Op deze manier garanderen wij de best mogelijke zorg voor onze patiënten met de beste technieken die er zijn”.

Bron WZA