Tussen 18-49, recent Covid-positief en zwakker immuunsysteem? Meld je voor plasma-behandeling

 

Ben je Covid-positief getest, minder dan 8 dagen ziek en minstens 18 jaar oud? Dan kom je vanaf nu misschien ook in aanmerking voor een behandeling met bloedplasma, waardoor het ziekteverloop mogelijk minder ernstig uitpakt.

Jongeren

Het gaat om jongeren met een zwakker immuunsysteem die niet voor hun Covid-besmetting zijn opgenomen in een ziekenhuis. Deze zogenoemde immuungecompromitteerde patiënten hebben bijvoorbeeld de darmziekte Crohn, MS of hebben ooit een orgaan- of stamceltransplantatie gehad en krijgen hiervoor afweeronderdrukkende medicijnen.

Hoopgevend

Deze groepen lopen extra risico om ernstig ziek te worden na een Covid-besmetting. ‘Er zijn hoopgevende signalen dat een behandeling met bloedplasma waarin antistoffen zitten, de kans op een ziekenhuisopname verlaagt. En dat is belangrijk want van alle Covid-patiënten die in een ziekenhuis belanden overlijdt ongeveer 10%’, zegt onderzoeksleider en internist/infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC.

Meer patiënten in aanmerking

De groep patiënten die in aanmerking komt voor toediening van bloedplasma is recent vergroot. Mensen van 50 jaar of ouder met bijvoorbeeld suikerziekte en nog maar kort besmet, konden al langer aan het onderzoek deelnemen. De behandeling maakt deel uit van de Cov-Early studie, die het Erasmus MC samen met 15 andere ziekenhuizen doet.

Bloedplasma

Het medicijn dat patiënten krijgen toegediend is het bloedplasma van genezen coronapatiënten die een grote hoeveelheid antistoffen aangemaakt hebben. Plasma is een vloeistof in het bloed en hier zitten antistoffen in: stofjes die het coronavirus kunnen doden in het bloed. Patiënten krijgen het plasma via een infuus in de arm. De behandeling duurt een paar uur. Het toedienen van plasma is niet nieuw.  Rijnders: ‘Het is iets dat we al meer dan 100 jaar doen als behandeling voor sommige ziektes. Er is dus veel ervaring mee.’

Meld je aan

Ga naar de website voor meer informatie en om u in te schrijven. Onze onderzoekers nemen contact op om alles te bespreken en te bepalen of je in aanmerking komt om mee te doen aan het onderzoek.

Bron; Erasmus MC