Ndlovu: 25 jaar integrale ontwikkelingshulp in ruraal Zuid-Afrika

Het Ndlovu Youth Choir, dat in oktober jl. in Nederland toerde, werd onlangs tweede in de finale van het veel bekeken tv-programma America’s Got Talent. Een geweldige prestatie wetende dat zich 82.000 (!) acts voor dit programma hadden aangemeld. Maar wellicht nog meer bijzonder is het te weten dat dit koor afkomstig is uit een vergeten plattelandsprovincie in Zuid-Afrika. Het is in 2009 ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Tjommie Foundation met haar partnerorganisatie de Ndlovu Care Group. Tjommie – dat dit jaar haar 20-jarig bestaan viert - zet zich in voor duizenden kinderen in Zuid-Afrikaanse townships met een verloren jeugd en een uitzichtloze toekomst. Door schoon drinkwater, voedzaam eten, een veilig thuis en het aanbieden van onderwijs, sport en cultuur kan veel worden bereikt.

Een van de meest succesvolle kinderhulpprojecten is het Ndlovu Youth Choir. Dankzij dit koor krijgen talentvolle jongeren uit de townships een kans om te ontsnappen aan alle gevaren die helaas horen bij het opgroeien in een Zuid-Afrikaanse township. Schooluitval, tienerzwangerschappen, drugsmisbruik, hiv en criminaliteit komen daar veelvuldig voor. De kansen die de Ndlovu Care Group ter plaatse aanbiedt worden door velen met beide handen aangegrepen. Het helpt hun leven weer op de rit te krijgen, zelfvertrouwen te winnen en te werken aan een betere toekomst met baan- en opleidingsmogelijkheden. Om uiteindelijk op te groeien tot gezonde, verantwoordelijke, inzetbare Afrikanen. 

Foto Eiko Fotografie

25 jaar actief in Zuid-Afrika

Dit jaar is de Ndlovu Care Group 25 jaar actief in Zuid-Afrika. Ook is het 20 jaar geleden dat de Tjommie Foundation is opgericht om het werk van het Nederlands artsenechtpaar Hugo en Liesje Tempelman te ondersteunen. Een echtpaar met een missie. Wat begon als een kleine medische post midden in een township, is uitgegroeid tot een succesvolle, internationaal gerenommeerde organisatie. Met 160 lokale medewerkers in dienst, die een populatie van zo'n 140.000 inwoners in de provincie Limpopo op het Zuid-Afrikaanse platteland, 200 kilometer ten noordoosten van Johannesburg,  van hulp voorzien. Het werkt kent inmiddels vier afdelingen: de kliniek, kinderzorg, gemeenschapswerk en onderzoek. 

Onder leiding van Hugo Tempelman, de Nederlandse directeur van de Ndlovu-kliniek, ontstond in Elandshoorn vanaf 1994 een nieuwe, duurzame medische infrastructuur. Toen hij en zijn vrouw er arriveerden was er vrijwel niets op dat gebied. Nu zijn er kleuterscholen, computerscholen, een muziektheater en een laboratorium dat zich vooral richt op onderzoek dat moet leiden tot een hiv-vaccin. “Wereldwijd zijn naast dat van ons nog 25 andere toplaboratoria aangesloten bij dit onderzoek”, aldus een trotse Tempelman die zelf tropengeneeskunde studeerde. Zolang het vaccin tegen hiv nog niet is gevonden valt er vooral op het gebied van preventie nog veel te doen. Zuid-Afrika is het land met de zwaarste hiv-epidemie ter wereld. 18,9 procent van alle inwoners tussen de 15 en 49 jaar is geïnfecteerd: 7,1 miljoen mensen! Het platteland is het hardst getroffen. Nog altijd sterven er in Zuid-Afrika dagelijks 300 mensen aan aids. Bij behandeling met aids-remmers is zo’n , infectie niet meer dodelijk, maar blijft wel chronisch.

Startpunt bij de bestrijding van de epidemie is volgens Tempelman het doorbreken van het taboe op seks. Hij ontwikkelde daartoe zijn eigen Homelink-programma.

Sport

Door de jaren heen zijn er verschillende projecten opgezet zoals een Cruyff Court in 2004 in aanwezigheid van Johan Cruyff en Herman van Veen, en 14 jaar later een tweede Court in Bloempoort onder begeleiding van onder andere Ronald Koeman. Volgens Miranda van Holstein, manager projecten van de Cruyff Foundation zijn ”Cruyff Courts meer dan alleen plekken waar kinderen gezond kunnen bewegen en samen kunnen spelen. Ze fungeren ook als ontmoetingsplekken waar thema’s als respect voor elkaar, integratie en ontwikkeling centraal staan”.

Sinds vorig jaar zijn er ook meisjesteams gevormd, hetgeen mede te danken is geweest aan de inzet van voetbalster Noor Verhaar die door de Tjommie Foundation in staat is gesteld voetbaltrainingen te geven aan kinderen in townships in de plattelandsprovincie Limpopo. “Juist hier is de ontplooiing van meisjes ontzettend belangrijk. Het is geweldig dat we daar een steentje aan kunnen bijdragen”, aldus Van Holstein, die zich ter dege realiseert dat er in Zuid-Afrika veel ongelijkheid bestaat tussen jongens en meisjes. Die ongelijkheid zit diepgeworteld in de cultuur. Al vanaf jonge  leeftijd wordt meisjes aangeleerd dat ze ondergeschikt zijn aan jongens. Ook met deze actie hoopt Tjommie de townships te laten zien dat mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Sport is daarbij een prachtig middel om eigenwaarde te creëren en kinderen in zichzelf te laten geloven.

René Frijters, voorzitter van de Tjommie Foundation, ziet sport – maar ook onderwijs - als een middel om kinderen te empoweren. “Door ze een kans te bieden de vicieuze armoedecirkel te ontvluchten. Het is fantastisch dat we in zo’n korte tijd zoveel meisjes hebben kunnen mobiliseren en dat via sport de problematiek rondom sexueel misbruik en geweld bespreekbaar gemaakt kan worden. Tjommie biedt ook hier integrale en langdurige steun. Zo maken we écht het verschil tussen een leven in wanhoop en een leven met mogelijkheden. En krijgen de kinderen een kans op een betere toekomst”.

Projecten

De projecten die Tjommie steunt laten zien dat directe en lokale hulp impact heeft. Dankzij bijzondere samenwerkingen hebben tienduizenden kinderen een kans gekregen (en gegrepen!) op een betere toekomst. Tjommie betekent vriend in het Zuid-Afrikaans. En die vrienden in de vorm van donateurs en sponsors blijven hard nodig om het werk voort te kunnen zetten en uit te breiden. Tjommie heeft inmiddels de ANBI-status hetgeen een waarborg is voor een verantwoorde en transparante besteding van gelden.
Ook uw steun is welkom: neem daartoe graag contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Zie voor verdere informatie: www.tjommie.nl