Martini Ziekenhuis krijgt erkenning voor opleiding tot sportarts


Het Martini Ziekenhuis krijgt vanaf nu erkenning voor de volledige opleiding tot sportarts. De opleiding tot sportarts in het Martini Ziekenhuis is de enige opleiding tot sportarts in de drie noordelijke provincies en vindt volledig plaats in het ziekenhuis. Met de opleiding tot sportarts versterkt het Martini Ziekenhuis zijn positie als opleidingsziekenhuis in het Noorden.

Bram Bessem, sportarts: ‘Ik ben heel blij met de accreditatie voor de opleiding tot sportarts. Vele mensen binnen het Martini Ziekenhuis hebben een grote inspanning geleverd. Het is mooi om te zien dat deze dan ook beloond wordt en dat we hiermee deze opleiding voor het Noorden hebben weten te behouden. Ook maakt het ons aanbod qua zorg én opleiding op het gebied van het specialisme sportgeneeskunde nu compleet.’
Het Martini Ziekenhuis is het grootste ziekenhuis in Noord-Nederland waar patiënten terecht kunnen voor sportgeneeskundige zorg. Het sportmedisch centrum van het UMCG sloot op 1 juni 2019 haar deuren. Het Martini Ziekenhuis nam de volledige sportgeneeskundige zorg over van het UMCG. Nu komt daar de opleiding tot sportarts bij.

Erkend specialisme
Sportgeneeskunde is een erkend specialisme en houdt zich bezig met bewegen. Dat kan gaan om bewegen als onderdeel van het herstel van een ziekte, het (opnieuw) beginnen met sporten of het leveren van een topsportprestatie. Studenten leggen hun basis in de universitaire studie Geneeskunde. De specialisatie tot sportarts duurt vervolgens vier jaar. Naar verwachting start rond de zomer van 2020 de sollicitatieprocedure voor de eerste kandidaat voor de opleiding tot sportarts.

Specialistische sportzorg in het Noorden

In het Martini Ziekenhuis zijn zes sportartsen en twee sportfysiotherapeuten werkzaam. Zij werken op twee locaties in de stad Groningen en in ziekenhuizen in de noordelijke regio. Sportarts Stijn de Bruijn: ‘Het beroep van een sportarts is heel divers. We zien dat er steeds meer aandacht is voor gezondheid en bewegen. Mensen zoeken daarbij soms begeleiding, bijvoorbeeld bij een blessure of in de aanloop naar het leveren van een specifieke sportprestatie. We werken ook samen met andere specialismen binnen het ziekenhuis. Samen kijken we bijvoorbeeld hoe we ervoor kunnen zorgen dat patiënten zo fit mogelijk zijn voorafgaand aan een operatie. Dat levert een bijdrage aan een sneller herstel en verkleint de kans op complicaties. Zo leveren we een bijdrage aan wat we noemen ‘waardegedreven zorg’, ofwel meer doen voor de patiënt met minder geld. De belangen van patiënten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan hier hand in hand.’