Nieuwe pensioenwetgeving wordt jaar later ingevoerd

(Demissionair) minister Koolmees heeft begin juni laten weten dat de nieuwe pensioenwetgeving met een jaar opschuift naar 1 januari 2023. Dit maakte hij in een brief aan de Tweede Kamer bekend na overleg met sociale partners. NU’91 is blij dat er meer tijd wordt genomen voor het optimaliseren van de nieuwe wetgeving. De wijziging van het pensioenstelsel is een grote klus, waar veel tijd voor nodig is.

Inwerkingtreding nieuwe pensioenwetgeving schuift jaar op

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel ging oorspronkelijk per 1 januari 2022 van start. Het nieuwe pensioenstelsel zou dan uiterlijk per 1 januari 2026 ingevoerd zijn. Voordat de nieuwe pensioenwet kan ingaan, moeten de Eerste- en Tweede Kamer het nieuwe wetsvoorstel goedkeuren. Om dit zorgvuldig en goed te kunnen behandelen schuift de ingangsdatum van de wet een jaar op naar 1 januari 2023. Als de wetgeving bekend is, gaan werkgevers en werknemers (waaronder NU’91) concrete afspraken maken. Pas daarna kunnen pensioenfondsen de nieuwe pensioenregeling in elkaar gaan zetten. Het nieuwe pensioenstelsel zal uiterlijk per 1 januari 2027 van start gaan (in plaats van per 1 januari 2026).

De overgang naar een nieuwe pensioenregeling

Uiterlijk per 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen klaar zijn voor de invoering van de nieuwe pensioenregeling. Vanaf deze dag gelden de nieuwe regels voor iedereen. Pensioenfondsen kunnen er zelf voor kiezen om de nieuwe regeling eerder in te voeren. In het nieuwe stelsel komen belangrijke keuzes bij sociale partners te liggen: hoe ziet de nieuwe pensioenregeling eruit en hoe worden de opgebouwde pensioenrechten in een nieuwe regeling verdeeld. NU’91 is betrokken bij deze keuzes.

De regels voor het nieuwe pensioen

Net als bij de huidige regeling blijft pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarde dat je ontvangt zo lang je leeft. De kosten en de risico’s worden gedeeld door alle deelnemers, waardoor we economische voordelen en tegenvallers beter aankunnen. Wat er verandert, is dat het pensioen gaat meebewegen met de economie. We stappen over op een premieregeling, waarbij de ingelegde premie wordt belegd en er zo geld verdiend wordt voor een goed pensioen. In goede economische tijden gaat jouw pensioen omhoog, in slechte tijden gaat het omlaag. Er wordt niet meer gewerkt met ingewikkelde dekkingsgraden en rekenrentes. Het wordt door jezelf straks beter te controleren wat je aan pensioen opbouwt en wat je krijgt uitgekeerd. Ook wordt er gesproken over een zogenoemde solidariteitsreserve voor mindere tijden. Om te voorkomen dat de ene generatie slechter af is dan de andere, bijvoorbeeld als de economie net in een dip zit wanneer jij met pensioen gaat. Dat risico wordt dan samen gedeeld.

Betrokkenheid NU’91

In de verdere uitwerking is NU’91 betrokken bij de te maken keuzes. Wij laten het weten wanneer er meer bekend wordt over wat dit voor jouw pensioen betekent. Ook word je als lid van NU’91 geraadpleegd voordat er definitieve keuzes worden gemaakt. Op zoek naar nog meer info over het nieuwe pensioenstelsel? Eerder deelde wij al een bericht over de webinar van PFZW waarin uitgebreid toelichting wordt gegeven over de nieuwe regeling. Daarnaast heeft VCP, de vakcentrale voor zorgprofessionals, een reeks video’s gemaakt waarin ze uitleg geven over het nieuwe pensioenstelsel. Benieuwd? Kijk dan hier; https://www.vcp.nl/vcp-maakt-unieke-reeks-videos-over-overgang-pensioenstelsel/