42 neurologiepatiënten met geheugenproblemen opnieuw opgeroepen na onderzoek in Purmerend

Het Dijklander Ziekenhuis heeft een extern onderzoek laten uitvoeren naar de kwaliteit van de geheugenzorg op de locatie Purmerend. Aanleiding waren interne signalen over de werkwijze van een voormalig klinisch psycholoog bij het uitvoeren van neuropsychologisch onderzoek en de interpretatie van de resultaten. Uit het onderzoek blijkt dat 42 patiënten opnieuw opgeroepen moeten worden om te bepalen wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn.

Bij een neuropsychologisch onderzoek (een zogeheten NPO) wordt de werking van de hersenen getest, welke gebieden wel en niet meer goed werken. Dat gebeurt via een gesprek, vragenlijst en enkele testen. De werkwijze van de voormalig medewerker kwam aan het licht toen dossiers na zijn vertrek werden overgedragen aan collega’s. Zij trokken aan de bel vanwege twijfels over het volgen van de richtlijnen bij het uitvoeren van neuropsychologisch onderzoeken en onduidelijke dossiervoering. Hierop zijn externe onderzoekers ingeschakeld die alle 180 dossiers tussen 2015 en 2020 van deze klinische psycholoog hebben onderzocht. Het gaat om dossiers van neurologische patiënten met geheugenklachten of andere denkproblemen (cognitieve klachten). De neurologische zorg die op het onderzoek volgde, is op een aantal punten tekortgeschoten. Mogelijk heeft een deel van deze patiënten daardoor een onvolledige of onterechte diagnose gekregen. Dit heeft in sommige gevallen geleid tot het voorschrijven van onjuiste medicatie of medicatie die niet nodig was. Het gaat om 42 patiënten in totaal. Jaarlijks ziet het Dijklander Ziekenhuis circa 450 patiënten voor een neuropsychologisch onderzoek.

Telefoonnummer voor vragen
Uit voorzorg wordt een afspraak gepland met deze 42 patiënten om de eventuele gevolgen te bespreken en waar nodig het behandel- en/of medicatiebeleid aan te passen. Hiervoor is inmiddels met hen contact opgenomen. Daarnaast is er een speciaal telefoonnummer voor patiënten die vragen hebben over dit onderzoek. Dat is bereikbaar via 0229-25 7766 van maandag t/m vrijdag 8.00-17.00 uur.

Jeroen Muller, voorzitter raad van bestuur van Dijklander: “Natuurlijk gaat onze eerste zorg uit naar de betrokken patiënten. We leven erg met hen mee en beseffen dat de impact groot kan zijn als blijkt dat de diagnose of medicijnen mogelijk bijgesteld moeten worden. We zijn aangedaan door de uitkomsten van het externe onderzoek. Dit past niet bij de kwaliteit en standaard van zorg waar we als Dijklander Ziekenhuis voor staan. Daarom willen we als ziekenhuis leren van situaties als deze, hoe verdrietig en naar ze ook zijn voor alle betrokkenen, en delen we de uitkomsten van dit onderzoek.”

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is direct geïnformeerd over het onderzoek en de uitkomsten. Het ziekenhuis heeft een aantal maatregelen genomen om per direct aan de geldende richtlijnen en standaarden te voldoen voor het vaststellen van diagnoses. Voor locatie Purmerend wordt nagegaan hoe de zorg optimaal georganiseerd kan worden, met ondersteuning van neurologische experts van buitenaf. Tot die tijd worden alle neurologiepatiënten met geheugenproblemen gezien op locatie Hoorn.

Geheugenpoli Geriatrie in Purmerend gewoon open
Dit onderzoek staat los van de geheugenpoli geriatrie in Purmerend, patiënten kunnen daar gewoon terecht en de poli is geopend.