Eerbetoon aan alle zorgmedewerkers en coronaslachtoffers Coronavirus



Als dank voor alle zorgmedewerkers die zich ingezet hebben tijdens de coronapandemie en ter nagedachtenis aan alle coronaslachtoffers in Nederland, wordt op woensdag 8 september 2021 een bronzen beeld onthuld in de Oisterwijkse bossen in Brabant. Stichting helden van de Zorg, waar interventiecardioloog Yolande Appelman deel van uitmaakt, zit achter het initiatief.

“De afgelopen periode is zo’n aanslag geweest op iedereen”, vertelt Appelman. “Dat wilde de https://heldenvandezorg.nl/">stichting Helden van de Zorg – nog vóór covid in het leven geroepen om al die immer hardwerkende zorgmedewerkers eens wat vaker in het zonnetje te zetten - niet onopgemerkt voorbij laten gaan.”

Bovenmenselijke prestatie

Het beeld is een eerbetoon aan alle artsen, verpleegkundigen, IC-medewerkers, ambulancepersoneel, schoonmakers, personeel en vrijwilligers van verzorgingstehuizen. “Eigenlijk aan iedereen in de zorg”, gaat Appelman verder. “Zij hebben met risico voor de eigen gezondheid een bovenmenselijke prestatie geleverd.” 

Pittige periode

“Tsja, een eerbetoon aan zorgmedewerkers zoals ik, daar voel ik me dan weer een beetje ongemakkelijk bij,” bekent medium-careverpleegkundige Martine van Hiele bescheiden. Ze is aanwezig bij de onthulling op 8 september. “Even een dagje geen cohort en kinderen, heerlijk. Het is absoluut een pittige periode geweest. Vol onzekerheid over mijn eigen gezondheid en dat van mijn naasten. Want kon ik na een dag op de cohort eigenlijk nog wel naast mijn man gaan liggen, knuffelen met mijn kinderen? Vol emotionele momenten waarin ik de angst in de ogen van de patiënten zag, die vochten voor een teug adem of helemaal alleen, zonder familie, stierven. Vol fysieke uitdagingen ook door het werken in een warm isolatiepak, uren zonder drinken en toiletbezoek. Maar uiteindelijk heb ik gewoon mijn werk gedaan. Dit is mijn vak. Dus een held, dat ben ik niet.”

Verwerking

Wel is ze blij met het initiatief. “Zo’n gedenkplek is absoluut goed voor de verwerking. Ik vind het ook een mooi idee dat ik hier later, als mijn kinderen wat groter zijn, naartoe kan gaan en ze dan kan vertellen over deze periode. Hoe die is geweest voor mij, voor ons gezin, voor de hele wereld. Een soort oorlogsmonument. Iedereen heeft op zijn eigen manier gestreden.”

Kees Verkade

Het bronzen beeld getiteld Salutifera Unitas (eenheid die offers brengt en gezondheid geeft), is ontworpen door de bekende en onlangs overleden Nederlandse kunstenaar Kees Verkade. Appelman: “Zijn laatste werk, belangeloos gemaakt. Dat maakt het extra speciaal.” Het beeld komt te staan in het Oisterwijkse Groot Speijck, een door Natuurmonumenten vrijgegeven natuurgebied in Brabant, de provincie waar corona in Nederland is begonnen. Het wordt ook een gedenkplek voor de nabestaanden van alle slachtoffers als gevolg van de coronapandemie.
Naast de onthulling van het beeld ontvangen ruim drieduizend zorginstellingen in Nederland een grootformaat prent van het beeld. Appelman: “In verband met covid, maar ook vanwege de aanhoudende drukte in de zorg kan niet iedereen aanwezig zijn bij de onthulling. Op deze wijze hopen we toch zoveel mogelijk zorgmedewerkers te bereiken.”

Live verslag op NPO 1

Omroep MAX is medeorganisator van het evenement en doet op 8 september van 15.15 tot 16.05 uur live verslag op NPO 1. Bij de onthulling zijn naar verwachting tweehonderd afgevaardigden van ziekenhuizen en zorginstellingen aanwezig. Vanuit Amsterdam UMC zijn dat onder andere Anouschka Joling en Martine van Hiele (zie foto). https://www.koninklijkhuis.nl/actueel/nieuws/2021/07/21/prinses-margriet-onthult-eerbetoon-aan-zorgmedewerkers-en-coronaslachtoffers">Prinses Margriet onthult het beeld samen met een zorgmedewerker en een nabestaande. Ook Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, maakt zijn opwachting in de Oisterwijkse bossen. De dag na de onthulling is de gedenkplek voor iedereen toegankelijk.