MITO Estafette 2022 en de betrokkenheid van Maaike


De MITO Estafette is een tocht door Nederland langs 60 MITO Hart Punten om mensen te verbinden die te maken hebben met een energiestofwisselingsziekte (ook mitochondriële ziekte of mito genoemd). De estafette wordt elk jaar  georganiseerd door Energy4All en Join4Energy, stichtingen die het medicijnonderzoek in Nijmegen ondersteunen. Dit onderzoek is al vergevorderd, en dat geeft hoop.

Een team van 7 vrijwilligers zet al hun energie in om van deze verbindingstocht een succes te maken en vele gezinnen energie en aandacht te geven. Zij doen dit ook om meer bekendheid te geven aan energiestofwisselingsziekten en geld in te zamelen voor het medicijnonderzoek van professor Smeitink, Khondrion en het Radboudumc.

De tocht bestaat uit vier routes. Vanuit alle windrichtingen Noord, Oost, Zuid en West reizen de estafettestokjes (in de vorm van een groen hartje) door het hele land. De laatste dag is zondag 25 september, dan komen de laatste deelnemers van de vier routes samen aan bij de finish. Deze is bij het Radboud Sportcentrum in Nijmegen, vlakbij de locatie waar het medicijnonderzoek plaatsvindt.

Bekendheid van energiestofwisselingsziekten

Het is niet toevallig dat juist in deze periode de MITO Estafette georganiseerd wordt. In de derde week van september wordt de World Mitochondrial Disease Week gehouden. Dat is wereldwijd een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor energiestofwisselingsziekten. In deze week worden ook veel gebouwen groen verlicht om bekendheid te geven aan deze ziekten. 


Maaike is actief betrokken bij de MITO Estafette

Waarom heb je vorig jaar meegedaan aan de MITO Estafette?

“Ik werd vorig jaar gebeld of ik mee wilde doen. Ik ken Energy4All al meer dan tien jaar en ik werd meteen enthousiast van het idee om zo verbinding te kunnen leggen met lotgenoten en meer bekendheid voor energiestofwisselingsziekten en Energy4All te kunnen vragen. Ik wist van tevoren niet dat het dat het zo’n groots evenement zou zijn en de steun en betrokkenheid van iedereen zo groot zou zijn.”

Hoe heb je het meedoen ervaren?

“Samen met mijn vriend heb ik op een ludieke manier het estafettehartje verder gebracht op de tandem. Het was een fietstocht van bijna 13 kilometer, en dit kostte enorm veel energie. Het was de moeite waard want dit evenement heeft mij zo veel malen meer energie gegeven: de betrokkenheid van Energy4All, het ontmoeten van lotgenoten en al die steun van familie, vrienden en betrokkenen. Ik vond het overweldigend om elkaar zo een hart onder de riem te kunnen steken en Energy4All en hun belangrijke missie te kunnen steunen. Het estafettehartje werd gebracht door Sierd en Ynte met vier vrachtwagens. Wat een prachtig moment was het toen de vrachtwagens al toeterend de straat in kwamen rijden om de jongens naar mij toe te brengen. Prachtig was het ook toen ik na een lange fietstocht bij het volgende MITO Hart Punt aankwam en mijn lotgenootje Wietske, moe  maar zo voldaan, in de armen vloog.”

Hoe ben je betrokken geraakt bij de organisatie van de MITO Estafette?

“Ik ken de stichting Energy4All en het magazine al lang doordat wij als familie al jaren met MELAS/MIDD geconfronteerd zijn. Ik kende Paulien Vogelzang van het magazine en MITO informatiedagen van het Radboudumc. In de voorbereidingen naar de MITO Estafette kwamen Paulien en haar moeder persoonlijk een pakketje met wat spulletjes overhandigen. Wat was het leuk hen voor het eerst te ontmoeten. Tijdens de gesprekken met hen gaf ik aan wel vrijwilligerswerk te willen doen voor Energy4All en zo werd ik onderdeel van de werkgroep die de MITO Estafette 2022 organiseert.”

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?

“Ik weet als geen ander hoe het is om met ons hoofd heel veel te willen, maar ook een lijf te hebben dat niet altijd mee wil. Als we onze krachten bundelen, komen we een stuk verder. Daarom ondersteun ik met de voorbereidingen van de MITO Estafette route Midden.

Vanaf juni zijn wij druk bezig met de voorbereidingen. Die begonnen met het leggen van contacten met lotgenoten en hun familie om routes te maken. Het mooiste van het werk vind ik deze contacten met enthousiaste mensen aan de telefoon. De routes zijn nu compleet en we werken aan de laatste loodjes.

Het is een heel fijne samenwerking in een enorm betrokken team, leuk is het ook dat Join4Energy nu meedoet in de organisatie. Het kan niet anders dan dat het weer een fantastische verbindingstocht wordt. Ik heb er zin in!”

Sponsor Maaike via: https://actie.energy4all.nl/actie/maaike-te-rietmole-2