Nieuwe techniek die thuis hartslag meet na ritmestoornis

Acht ton subsidie van Hartstichting en ZonMw voor onderzoek

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ krijgen een subsidie van 800.000 euro om een nieuw systeem te ontwikkelen waarmee patiënten zelf hun hartslag kunnen monitoren. Doel: een persoonlijkere behandeling van boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. De Hartstichting neemt de helft van de subsidie voor haar rekening, die is uitgereikt tijdens het congres 'Hart voor Duurzame zorg' in Utrecht.

Een aanval van boezemfibrilleren kan heel vervelend zijn. Je voelt je hart bonken, wordt duizelig of gaat zweten. Logisch dat veel mensen die dat voor het eerst meemaken, naar de Eerste Hart Hulp of Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan.

Overbodige behandeling
"In het ziekenhuis wordt het hartritme doorgaans hersteld, bijvoorbeeld met een elektrische schok," zegt cardioloog prof. dr. Harry Crijns, hoofonderzoeker namens het Maastricht UMC+. "De vraag is of die behandeling altijd zinvol is. De ritmestoornis komt bij 1 op de 3 de patiënten binnen een maand weer terug. Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat het hartritme ook vaak vanzelf herstelt." (lees hier meer over dat onderzoek).

Behandeling op maat
De wetenschappers willen zorgen dat alleen de patiënten een behandeling krijgen bij wie de ritmestoornis niet vanzelf overgaat. Dit voorkomt onnodige behandelingen en ziekenhuisbezoeken, en bespaart dus ook kosten. Het team maakt gebruik van nieuwe technologie om zelf het hartritme in de gaten te houden. De meetgegevens kunnen dag en nacht worden doorgestuurd naar de behandelend arts. Die kan, als het nodig is, snel ingrijpen. De wetenschappers gaan onderzoeken hoe de zorg rond deze nieuwe technologie het beste ingericht kan worden.

'Hart voor duurzame zorg'
Naast het team van prof. Crijns krijgen nog vijf andere onderzoekteams een subsidie voor nieuwe technologie tegen hart- en vaatziekten. De projecten maken deel uit van 'Hart voor duurzame zorg'. Dit is een gezamenlijk financieringsprogramma van de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI). Het doel is het ontwikkelen van medische technologie voor het eerder opsporen en beter behandelen van hart- en vaatziekten. In totaal investeert de Hartstichting bijna 2,5 miljoen euro in de nieuwe innovaties. Overheidsorganisatie ZonMw steekt hetzelfde bedrag in de projecten. Elk project krijgt €800.000.

Bron: Hartstichting